Ciasta


Bezy

 

Aby spody w torcie bezowym dobrze się trzymały i były sztywne, należy dodać do nich skrobię spożywczą i sok z cytryny.

 

Jeżeli chcemy, aby tort bezowy łatwo się kroił i nie rozpadał się, powinniśmy tę czynność wykonywać natłuszczonym nożem.

 

Bezy nie opadną podczas pieczenia, jeśli do ubitej piany dodamy odrobinę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny.

 

Biszkopt

 

Jeśli przed pieczeniem biszkoptu posmarujemy formę tłuszczem i zamiast obsypywać bułką tartą, posypiemy wiórkami kokosowymi, otrzymamy ciasto o bardzo wykwintnym smaku.

 

Biszkopt należy wykonywać szybko, zbytnie wydłużenie czynności w czasie powoduje opadanie ciasta podczas pieczenia.

 

Tortownicę do pieczenia biszkoptu smarujemy i posypujemy bułką tartą tylko na spodzie, aby brzegi za szybko nie oddzieliły się o formy, przez co placek byłby krzywy.

 

Jeżeli jajka przeznaczone do biszkoptu włożymy na pięć minut do ciepłej wody, ciasto będzie bardzo puszyste.

 

Możemy także do biszkoptu zamiast wody dodać sok pomarańczowy. Będzie dłużej świeży i bardzo smaczny.

 

Ciasto nie przypali się od spodu podczas pieczenia, gdy pod blachę nasypiemy soli.

 

Gdy chcemy, aby ciasto z masłem było lżej strawne, część masła zastąpmy twarogiem.

 

Podczas wyrabiania ciasta mikserem , posmarujmy mieszadło olejem, ciasto nie będzie się do niego przyklejało.

 

Ciasto drożdżowe

 

Jeśli chcesz zrobić ciasto drożdżowe zimą, upewnij się, czy w kuchni jest odpowiednia temperatura. Powinno być minimum 25 stopni C, gdy jest chłodniej, ciasto nie wyrośnie.

 

Aby ciasto drożdżowe było bardziej puszyste, zamiast mleka można dodać do niego maślankę lub jogurt.

 

Ciasto drożdżowe lepiej się uda jeśli do jego przygotowania dodamy ogrzaną mąkę.

 

Ciasta drożdżowego nie powinno się wyrabiać dłużej niż 5 minut.

 

Jeśli chcemy przyspieszyć proces wyrastania ciasta drożdżowego, włóżmy je do miski, przykryjmy i umieśćmy naczynie w ciepłej wodzie.

 

Drożdże dodane do ciasta muszą być świeże. Ich stan sprawdzimy wrzucając mały kawałek do zimnej wody , jeśli wypłynie na wierzch można być pewnym świeżości drożdży.

Drożdże należy zawsze zalewać ciepłym mlekiem, nigdy zaś gorącym, gdyż wysoka temperatura, zabija drożdże.

 

Drożdży nie należy przekrawać nożem, dzielimy je na mniejsze kawałki, rozdzielając palcami.

 

Aby ciasto drożdżowe było puszyste, możemy wstawić do piekarnika, w którym się piecze, naczynie z wodą.

 

Ciasto kruche i ucierane

 

Aby ciasto z owocami było kruche i bez zakalca, przed nałożeniem owoców powinniśmy posmarować je białkiem i lekko oprószyć mąką.

 

Jeżeli ciasto kruche zbyt się kruszy oznacza to, że dodaliśmy za mało wody.

Trzeba ją dodać, najlepiej mocno schłodzoną.

 

Jajka roztrzepane z odrobiną soku z cytryny i dodane do ciasta kruchego, spowodują, że będzie ono wyjątkowo smaczne i delikatne.

 

Jeśli ciasto przypala się od góry, należy przykryć je papierem do pieczenia lub pergaminem.

 

Ciasta kruche i ucierane będą bardziej puszyste, jeśli zrobimy je z klarowanego masła.

 

Ciasto ucierane będzie bardziej puszyste, jeśli dodamy do niego wodę mineralną.

 

Aby ciasto ucierane miało bardzo ciekawy smak, dodajmy do niego odrobinę budyniu w proszku, zmniejszając ilość mąki, którą zastępujemy budyniem.

 

Ciasto ucierane wyjmujemy z formy po wystygnięciu, tylko z tortownicy należy je wyjąć od razu i umieścić na tacy, bądź talerzu.

 

Ciasto z blachy nie połamie się jeśli będziemy kroić je bezpośrednio na blasze.

 

Przy pieczeniu ciast kruchych blachy nie smarujemy tłuszczem, gdyż dużo tłuszczu jest w cieście.

 

Makowiec

 

Makowiec z ciasta drożdżowego lubi podczas pieczenia pękać, jeśli chcesz aby był piękny to pamiętaj o kilku zasadach. Wszystkie produkty do ciasta muszą mieć jednakową temperaturę, mąka powinna być przesiana, ciasto wkładaj do nagrzanego piekarnika (180 stopni C).

 

Robiąc strucle drożdżowe z makiem należy pamiętać, by trochę rozczynu dodać do masy makowej. Wtedy masa makowa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta.

 

Makowiec będzie puszysty i smaczny jeżeli do maku dodamy trochę musu jabłkowego.

 

Aby masa z maku miała ciekawy smak, dodajemy do niej startą czekoladę.

 

Piernik, szarlotka

 

Piernik wyjmujemy z blachy dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygnie.

 

Aby rodzynki, które dodajemy do ciasta nie opadły na dno, należy obsypać je mąką.

 

Rodzynki do ciasta powinny być wcześniej namoczone na 2 godziny w mleku, aby były smaczniejsze. Jeśli jednak bardziej nam się spieszy można zalać je ciepłą wodą z odrobiną soku z cytryny.

 

***

 

Gdy chcemy aby polewa nie wsiąkła do ciasta , możemy przed jej nałożeniem posmarować wierzch ciasta warstwą dżemu lub marmolady.

 

Żeby polewa na cieście ładnie się rozsmarowała, należy użyć do tej czynności noża wyjętego spod strumienia zimnej wody.

 

Szarlotka będzie miała wyśmienity smak, jeśli pokrojone wcześniej jabłka zamoczymy w białym winie.

 

Sernik


Sernik lubi opadać, aby tego uniknąć, po upieczeniu, nie wyjmujemy go z piekarnika tylko pozostawiamy, aby w nim wystygł.

 

Innym sposobem, jest przerwanie na pięć minut pieczenia, mniej więcej w połowie całego procesu. Sernik należy wyjąć z piekarnika i ponownie włożyć.

 

Sernik stanie się bardziej puszysty jeśli do masy serowej dodamy trochę bitej śmietany.

 

Smak tradycyjnego sernika możemy zmienić kładąc na spód formy owoce z puszki.

 

Koniak lub rum dodane do sernika spowodują, że będzie miał ciekawy i wykwintny smak.

 

Wypieki drobne


Aby słodkie babki pieczone były długo świeże, należy dodać do ciasta odrobinę oliwy.

 

Pączki pokrywa się cukrem pudrem lub lukrem gdy są jeszcze gorące.

 

Herbatniki długo będą kruche i świeże, jeśli do pojemnika, w którym są przechowywane dodamy odrobinę miałkiej soli.

 

Kruche ciasteczka zachowają dłużej świeżość, jeśli do pojemnika włoży się kawałek jabłka.

 

Można także kruche ciasteczka przechowywać w pojemniku z pokrywką, do którego wrzucamy trochę ryżu.