Knoppers


Składniki na blaszkę o wym. 25x36 cm.

Ciasto orzechowe:


5 jajek,
pól szklanki cukru,
10 dag mąki pszennej,
10 dag zmielonych orzechów włoskich,
łyżka bułki tartej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku.
2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą oraz orzechy i wszystko razem delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec 35 minut w temperaturze 175OC.

Ciasto kakaowe:


6 jajek,
pół szklanki cukru,
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju.

1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku.
2. Następnie dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.
3. Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać.
4. Ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec 35 minut w temperaturze 175OC.

Masa orzechowa:


szklanka mleka,
pół szklanki cukru,
kostka „Kasi”,
2 szklanki mleka w proszku,
łyżka kakao,
pół szklanki pokrojonych orzechów.

1. Mleko wlać do rondelka, dodać cukier oraz kakao, wymieszać i zagotować, a następnie wystudzić.
2. Margarynę utrzeć na puch i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać wystudzone kakao, a następnie mleko w proszku.
3. Na koniec dodać orzechy i dokładnie wymieszać.

Masa czekoladowa:


1,5 kostki „Kasi”,
4 łyżki „Nutelli”,
2 łyżki spirytusu.

1. Margarynę utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać „Nutellę”, a następnie spirytus.

Masa budyniowa:


2 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
2 cukry waniliowe,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 żółtek,
kostka „Kasi”,
140 ml ulubionego jogurtu owocowego.

1. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym.
2. W drugiej szklance mleka rozrobić obydwie mąki oraz żółtka i, mieszając, wlewać stopniowo na gotujące się mleko.
3. Budyń, cały czas mieszając, chwilę gotować, a następnie wystudzić.
4. Margarynę utrzeć na puch i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimny budyń, a następnie jogurt.

Dodatkowo:


2 wafle,
herbata z cytryną,
polewa czekoladowa,
cukrowa posypka.

1. Obydwa placki, po wystudzeniu, przekroić ostrym nożem na pół i nasączyć herbatą z cytryną.
2. Na pierwszy wafel wyłożyć połowę masy orzechowej i przykryć orzechowym blatem.
3. Następnie wyłożyć połowę masy czekoladowej, położyć blat kakaowy i rozłożyć na nim masę budyniową.
4. Masę budyniową przykryć drugim blatem orzechowym, rozsmarować na nim pozostałą masę czekoladową i przykryć drugim blatem kakaowym.
5. Następnie wyłożyć pozostałą masę orzechową i przykryć drugim waflem.
6. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać cukrową posypką.


Agnieszka Grabowska, Zawiercie