Orzechowy biszkopt


  • 3 jajka
  • 12 dag cukru
  • 12 dag orzechów
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Na końcu, powoli wsypujemy zmielone orzechy, wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką. 
Na upieczone ciasto wylewamy biszkopt orzechowy. Równomiernie go rozprowadzamy i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu, wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wierzch ciasta można posypać grubo posiekanymi orzechami, a zamiast orzechów włoskich, można dodać do ciasta orzechy laskowe.



Małgorzata Zarzycka, Lublin