Orzechowy raj


Składniki na blaszkę o wym. 21x36 cm.


Ciasto:


7 jajek,
4 łyżki mąki,
2 łyżki kakao,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie, nie przerywając ubijania, kolejno dodawać po jednym żółtku i po łyżeczce kakao.
Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).

Masa czekoladowa:


duży budyń waniliowy,
pół litra mleka,
1,5 tabliczki czekolady (150 g),
kostka masła,
6 łyżek cukru pudru.


Odlać pół szklanki zimnego mleka i dokładnie rozrobić w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować i, na gotujące się (mieszając), wlać rozrobiony budyń. Mieszając ugotować budyń, a następnie wystudzić.
Całą czekoladę (100 g) połamać, przełożyć do rondelka i rozpuścić. Pozostałą czekoladę (50 g) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło zmiksować na puch i, cały czas miksując, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Następnie, nadal miksując, stopniowo dodawać cukier puder, stopioną czekoladę i a na koniec startą czekoladę.

Dodatkowo:


pół litra śmietany 30%,
2 opakowania „Śmietan-fiksu”,
3 łyżki cukru pudru,
100 g wiórków kokosowych,
łyżka masła,
szklanka orzechów laskowych.


Śmietanę ubić ze „Śmietan-fiksami” i, cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier puder. Masło rozpuścić na patelni, wsypać wiórki kokosowe i, mieszając, uprażyć na złoty kolor.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i zdjąć z nich skórkę. Biszkopt przekroić na 2 blaty.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć ubitą śmietanę i ułożyć na niej całe orzechy laskowe. Na koniec całość posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

Katarzyna Kosmala z Czarnolasu