Pijana kukułka



Pijana kukułka

Składniki na blaszkę o wym. 24x40 cm.

Biszkopt:

7 jajek,

3/4 szklanki mąki tortowej,

ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej,

3/4 szklanki cukru,

2 łyżki kakao,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

1. Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier.

2. Następnie, cały czas ubijając, dodać rozmącone żółtka.

3. Na koniec dodać obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz z kakao i wszystko razem delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190OC i piec 20 minut.

5. Upieczone ciasto przestudzić, przekroić na dwa blaty i jeden ponownie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pierwsza warstwa śmietanowa:

pół litra śmietany 36%,

2 łyżki cukru pudru,

3 opakowania „Śmietan-fiksu”.

 

1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ze „Śmietan-fiksami”

2. Następnie rozłożyć na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta.

 

Masa z kukułek:

szklanka gorącej wody,

3 łyżki rozpuszczalnego kakao lub czekolady do picia,

40 dag kukułek,

10 dag czekolady mlecznej,

10 dag czekolady gorzkiej,

50 ml spirytusu 96%.

 

1. Kakao zalać gorącą wodą, wymieszać i przelać do garnka.

2. Włożyć kukułki i, mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą.

3. Następnie zdjąć z ognia i do gorącej masy włożyć obydwie połamane czekolady.

4. Mieszać, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą i przestudzić.

5. Na koniec wlać spirytus i dokładnie wymieszać.

6. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt i pozostawić do zastygnięcia.

 

Druga warstwa śmietanowa:

pół litra śmietany 30%,

2 łyżki cukru pudru,

4 opakowania „Śmietan-fiksu”.

 

1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ze „Śmietan-fiksami”

2. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę z kukułek.

 

Masa czekoladowa:

3 łyżki kakao rozpuszczalnego lub czekolady pitnej,

3 łyżki gorącej wody,

pół kostki „Kasi”,

10 dag czekolady gorzkiej,

10 dag czekolady mlecznej,

20 ml spirytusu 96%.

 

1. Kakao lub czekoladę rozpuszczalną zalać gorącą wodą, wymieszać i przelać do rondelka.

2. Dodać tłuszcz i, mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż składniki dobrze się połączą.

3. Następnie zdjąć z ognia, dodać obydwie połamane czekolady i mieszać, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą. Przestudzić.

4. Na koniec wlać spirytus, dokładnie wymieszać i wylać na warstwę śmietanową.

 

Dekoracja:

10 dag białej czekolady,

łyżka mleka.

 

1. W rondelku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.

2. Gorącą czekoladą (za pomocą łyżki) delikatnie popisać wierzch ciasta.

3. Ciasto przynajmniej na 6 godzin odstawić w chłodne miejsce.



Jadwiga Smolińska, Koronowo